Nattens bibliotek

Det sociala samspelet på internet

Posted in Blogg/Internet/IT by Siri Wikander on 29 november 2009

Jag kan fortfarande förundras över hur subtilt det sociala samspelet är på internet. Hur vi känner av varandras personligheter på samma sätt som i verkliga livet. Vi anar om en bloggare är arg, glad, förälskad, har ett stort socialt nätverk eller är ensam sökande själ. Vi vet precis vilka av våra kontakter som svarar snabbt och vilka som aldrig svarar. Vi vet vilka som undertecknar med hela sitt namn och vilka som inte skriver under alls. Vi vet vilka som brukar vara ironiska och skämta och vilka som är allvarliga. Vi vet vilka som gillar att slänga in en brandfackla för att få igång en debatt och vilka som håller med för det mesta. Vi vet detta och kan därför tolka det som skrivs på samma sätt som vi tolkar det talade språket. Och förstår vi inte är det bara att be om ett förtydligande. Det är ingen skillnad på hur vi kommunicerar i sociala medier jämfört med andra former av kommunikation.

Därför blir jag förvånad när företag tar fram särskilda regler för sociala medier som bloggar, facebook, youtube och twitter:

 • Tänk på att du representerar ditt företag
 • Tänk på vad du säger om arbetsrelaterade saker
 • Tänk på att vara respektfull mot dina medmänniskor

För mig är det här regler som gäller vid all sorts kommunikation med omvärlden. Inte bara vid användandet av tjänster på internet. Utan även när jag mejlar, talar i telefon, diskuterar mitt jobb på en lördagmiddag eller skriver en insändare i dagstidningen.

Det verkar som att när det dyker upp ett nytt fenomen så måste det regleras tills vi förstår att det inte är något att vara rädd för.

Om ett företag vill ha riktlinjer för sin personal då tycker jag att man ska utforma det som en allmän uppförandekod med sekretessavtal som gäller för alla kontakter med omgivningen oavsett kommunikationsmedel. Alltså inga särskilda riktlinjer för sociala medier.

Tagged with: , ,

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. snowflake said, on 30 november 2009 at 11:03 f m

  Kanske för att alla vet att vi bryter mot detta titt som tätt: skvallrar, är elaka och beter oss dumt. Förut har man kunnat släta över och hålla det mer diskret, men när det finns kvar i skriven text går det inte.

  Jag håller alltså med dig om att samma umgängesregler är självklara på båda ställena, men eftersom människan är som hon är så blir det inte alltid så.

  • nattensbibliotek said, on 30 november 2009 at 11:09 f m

   Du menar att man måste vara extra lite mer försiktig i text än i tal? Jag håller med! Texten lever längre och kan spridas till flera. Det kräver extra lite mer ansvar.

   Men inte mer försiktig på twitter, facebook, blogg än i mejl eller sms? Eller hur? Samma stora ansvar överallt.

   • snowflake said, on 30 november 2009 at 11:42 f m

    Hade tänkt skriva att mejl och sms i regel bara når en person, men kom just ihåg ett skamligt tillfälle när det inte var så, så jag är tyst…

 2. nattensbibliotek said, on 30 november 2009 at 11:51 f m

  @snowflake Jag tror vi alla någon gång skickat fel till för många eller till fel personer. Lätt hänt! Men usch vad pinigt det är!

 3. Grace said, on 01 december 2009 at 10:52 f m

  Mycket bra och välformulerat inlägg som vanligt:)
  http://grace-leo.blogspot.com/2009/12/larvarda-tips.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 54 andra följare

%d bloggare gillar detta: