Nattens bibliotek

Drottning Siris jultal

Posted in Förtjusande frivoliteter by Siri Wikander on 25 december 2011

Kära världsmedborgare!

Detta tal riktar sig till alla utan undantag. Alla inkluderade och några särskilt framlyfta.

Det här talet riktar alldeles särskilt till dig som står utanför och vill in i värmen. Du som just kommit hit till Sverige. Kanske var du orolig att de skulle spränga kyrkan mitt under julmässan? Eller har du kanske kommit hit för att slippa bli stenad till döds? Eller är det kanske du som, trots all orimlighet, blivit vräkt tillsammans med dina barn och nu bor i en trappuppgång? Kanske är du en av de 13 000 personer som idag lever med skyddad identitet och är rädd för att ditt namn ska ropas upp i väntrummet på Vårdcentralen?

Detta tal riktar alldeles särskilt till dig som gör allt för släppa in alla i värmen. Du som skriver om främlingshatets konsekvenser. Du som arbetar för Stadsmissionen. Du som drar igång Vitjul-kampanjen och du som vågar ingripa när föräldrarna är fulla och barnen är rädda. Du som gärna tar debatten men som vägrar förhandla med Sverigedemokraterna. Och till dig som påtalar det orimliga i att små pojkar ska omskäras och risken med auktoritära utsöndringar.

Kära världsmedborgare, från och med idag hälsar vi på alla. Vi går den livligt trafikerade affärsgatan ner och hjälper tant Irme som har svårt att se. Vi bjuder uteliggaren Maria med sin överlastade kundvagn på en kopp kaffe. Vi skojar med Michael som kommer på sin cykel fulllastad med varor och barn. Vi tittar in i den nyöppnade affären och önskar affärsägarna Lene lycka till. Vi lyfter på hatten för Salim och Tomas som säljer julgranar från Norrlands inland. Vi hälsar på alla och vi förstår vad en liten vänlig gest gör precis i stunden och för världsfreden.

Jag önskar er ALLA en god fortsättning och ett Gott Nytt År!

PS. Detta blir mitt sista jultal. Vill mina syskon festa på Stureplan, inhägna Haga med staket och vill Kungen träffa pålitliga flickor så ska det bekostas ur egen plånbok. De som ska representera världsmedborgarna ska vara valda av folket! DS.

Tagged with:

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Singelmamman said, on 25 december 2011 at 11:58 e m

  *applåderar* Och skickar en god fortsättning på julen hälsning!

 2. Doris said, on 26 december 2011 at 9:44 f m

  Väl talat, eller skrivet. God fortsättning, drottningen!

 3. Conrad said, on 26 december 2011 at 10:00 f m

  ”Vi behandlar inte sverigedemokraterna som ett parti som andra, utan som en skum gruppering som det är vår uppgift att bekämpa. Går man som journalist för långt riskerar man på sin höjd några ryggdunkar från kollegor. Vi avskyr ju alla sverigedemokraterna.”

  Partiell blindhet är nog en förutsättning för att se Niklas Orrenius som någon som ”gör allt för släppa in alla i värmen”

  • Siri Wikander said, on 26 december 2011 at 10:21 f m

   Hej Conrad,
   Bra att du tittade in. Du brukar ju göra det när jag skriver om Sverigedemokraterna. Jag tror att de som röstar på Sverigedemokraterna delvis gör det för att de känner att de står utanför samhället. Håller du med om det? Att det finns en övervikt av unga män, utan gymnasieutbildning och jobb som röstar på SD? För att vara en del av ett samhälle måste man både ta sin plats i det och beredas möjlighet att ta sin plats i det. Detta gäller förstås även nysvenskar.

   Sverigedemokrater och nysvenskar måste lägga ner sina ”vapen”, sina fördomar, sin överdrivna grupptillhörighet och aktivt ta sin plats i samhället. Samtidigt måste både politiker och medborgare ta sin del av ansvaret och bereda plats för både Sverigedemokrater och nysvenskar att vara en del av det svenska samhället. För att knyta an till jultalet ovan. Börja hälsa på ALLA. Öppna dörren för ALLA.

   Tyvärr blir detta väldigt svårt eftersom någon måste ta första steget. Någon måste bli den första att säga hej.

   Jag har redan bestämt mig för att vara den som säger hej och välkomnar in i värmen. Hakar du på, Conrad?
   Varm julkram!

 4. Sköldpaddan said, on 27 december 2011 at 2:15 e m

  Fint la renne!

 5. Siri Wikander said, on 27 december 2011 at 2:32 e m

  Vive la vrai democratie!!!

 6. Conrad said, on 27 december 2011 at 3:24 e m

  ”Att ge korrekta nyheter”, ”Vara objektiv och lyfta fram flera åsikter” tillhör de pressetiska regler
  som Niklas Orrenius som journalist har lovat att följa.
  Bland sina egna på Publicistklubben medger han utan att skämmas att
  han medvetetet arbetar på ett motsatt sätt. Att han inte befarar annat än ”ryggdunkar”
  säger väl något om hur spridd inställningen är hos kollegorna.

  Att måla upp en bild där man själv tillhör de Goda och Välinformerade medan meningsmotständaren
  är lågutbildad och arbetslös stärker kanske det egna egot men övertygar inte. Den sortens klassförakt, försvunnet efter demokratins genombrott i Sverige, återfinns numera ironiskt nog hos de personer som älskar att tala om ”Alla människors lika värde.”

  Hur vore det att istället diskutera verkligheten och i den statistiska stormakt som Sverige är även redovisa de fakta som man vet att man kommer att ha svårt att förhålla sig till?

  • Siri Wikander said, on 28 december 2011 at 9:22 e m

   I början av filmen Tinker Tailor Soldier Spy säger speakerrösten: ”Om vi inte lär oss av historien blir det vår undergång”. Ingenstans kan jag se några historiska exempel på länder som gått under av invandring. Däremot finns det tydliga exempel på krig och terrorhandlingar som genomförs under fanan ”vi” och ”dem” och som resulterat i ett fasansfullt lidande. Ali Esbati skriver in sin debattartikel på SVT Debatt:

   ”Oavsett vad man anser om Behring Breiviks sjukdomstillstånd, är det uppenbart att demonerna i honom inte varit hans individuella, isolerade. Oavsett om han har befunnit sig i ett säreget, psykotiskt universum när han genomförde sin handling, har han också befunnit sig i ett politiskt universum där han är långt ifrån ensam. Ett politiskt universum som hålls ihop av bestämda, konkreta idéer om hur världen hänger ihop. Den världsbilden är på intet sätt Behring Breiviks skapelse. Den har inte uppstått i ett vakuum.”

   http://debatt.svt.se/2011/12/27/hatet-fore-och-efter-breivik/

 7. Conrad said, on 30 december 2011 at 12:23 e m

  Eftersom du väljer att istället börja skriva om Breivik tolkar jag det som att du är överens med mig i beskrivningen av Niklas Orrenius som en medveten manipulerande och oärlig journalist?

  Accepterar man Esbatis resonemang om Breivik så borde väl också Taimour Abdulwahabs självmordsattentat i Stockholm för ett år sedan vara en uppmaning till oss att lära känna igen den muslimska ”hatidelogins komponenter, dels uppmärksamma och bekämpa dess inträngande i samhällsdebattens mittfåra”

  • Siri Wikander said, on 30 december 2011 at 1:00 e m

   Jag har lite svårt att bemöta dina synpunkter om Niklas Orrenius. De citat du hänvisar till är det nog bättre att han själv bemöter. Jag gillar det han skriver. Jag väger in det tillsammans med en massa annan information som handlar om SD, rasism och mångfald.

   Däremot fick jag mig en tankeställare när jag lyssnade på Lena Anderssons Vinterprat igår och som går i linje med din invändning om att många, inklusive jag själv, lyfter upp det faktum att många SD-anhängare är unga män, arbetslösa och utanför samhället. Jag gör det för att förstå var tankar och drivkraft finns till att skapa ett ”vi” och ett ”dem”. Men enligt Lena Anderssons tes bidrar vi isåfall bara till öka ”olika”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 54 andra följare

%d bloggare gillar detta: