Nattens bibliotek

Inlägg som berör – 28 december 2011

Posted in Inlägg som berör by Siri Wikander on 28 december 2011

Lär vi oss inte av historien så blir det vår undergång

Ali Esbati skriver brilliant om hatet som ledde fram till och följde efter massakern #Oslo och #Utöya. Minns ni timmarna när vi inte visste vem som gjort det och hatet mot muslimerna kokade på nätet? Istället var det en vit man påhejade av antimuslimska hatare. Nu menar Esbati att debatten inte ska handla om ABB utom alla oss andra. Vilka krafter gjorde massakern möjlig och hur kan vi tillsammans motverka att det händer igen?

18-årsgräns på omskärelse av pojkar

Fredrik Strage skriver precis så respektfullt, kärleksfullt men ändå tydligt som jag tycker att man ska skriva när man vill debattera något som är historiskt centralt för en grupp. I detta fall handlar det om omskärelse av judiska pojkbebisar. För oss som står utanför är det en självklar rättighet att slippa bli omskuren innan man själv är vuxen nog att avgöra vad man vill. Det är betydligt svårare att bryta en tusenårig tradition för de som befinner sig inom gruppen. Därför är debatten viktig. Jag har judiska vänner i USA som efter stor vånda valde omskärelse för sina små pojkar av rädsla för hur de skulle uppfattas i sina första trevande sexuella försök i tonåren. I östra USA är mellan 60-90% av männen omskurna.

”Jag utgår från att uppgiften om Anders Borgs gigantiska penis ströks på grund av platsbrist.”

Kvinnor är i viss mån uppfostrade att med blinkande ögonfransar svärma runt män men Ulrika Bys intervju med Anders Borg tar ändå priset. Översvallande hyllande och pinsamt okritiskt och helt utan ansvar för hur vi skriver om könsroller i Sveriges största dagstidning på bästa sändningstid. Med ordval som passar en eldsjäl som räddat livet på ungdomar på glid och inte på en sittande finansminister. Man kan riktigt se Borg och Schlingmann sitta och gnida händerna över hur journalisten gör precis som de vill. Fler än jag reagerade. Andreas Ekström skrev under rubriken ”Vår Borg är oss en väldig Gud” i Sydsvenskan med slutklämmen ”Jag utgår från att uppgiften om Anders Borgs gigantiska penis ströks på grund av platsbrist”. Chockad och orolig bloggade fyndigt. Isabel Hadley-Kamptz twittrade så här:

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sköldpaddan said, on 28 december 2011 at 1:54 e m

    det var ju fruktansvärt roligt och på pricken av andreas ekström! Ha Ha!

    • Siri Wikander said, on 28 december 2011 at 2:07 e m

      Ja, jag hade velat se Ulrika By och Anders Borgs miner när de läste det!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 54 andra följare

%d bloggare gillar detta: