Nattens bibliotek

Polisen: ”-Tyvärr har vi inte resurser att ta i detta nu.”

Posted in Barn/tonåringar, Ovrigt by Siri Wikander on 30 december 2011

Igår upptäckte vi att min son är utsatt för bedrägeri. En bedragare beställer varor i sonens namn på nätet och lyckas hämta ut paketen genom att det går sms-aviseringar till bedragarens mobilsnummer. På något sätt lyckas hen legitimera sig. Antingen har hen en förfalskad legitimation eller så använder hen sonens ID-handling som försvann/blev stulen tidigare i höstas.

Vi upptäckte bedrägeriet eftersom sonen fick fakturor med posten på varor som han inte beställt. Det rör sig just nu om smycken, mössor, dunjackor motsvarande lite drygt 15 000 kronor. Vi förväntar oss dock att det kommer att öka och antalet fakturor fortsätter att komma nästa vecka.

Så fort vi upptäckte bedrägeriet kontaktade vi leverantörerna, företaget som hanterar fakturorna och Polisen. På förslag av Polisen, så kontaktade vi Postens utlämningsställe så att filmen från övervakningskameran sparades. På eget initiativ tog vi också kontakt med den organisation som äger IP-numret där en, kanske fler, av beställningarna har gjorts ifrån (vi fick det samt klockslag av en av leverantörerna) och bad dem starta en undersökning för att ta reda på vem ägaren till datorn med IP-numret är. Resultatet skulle givetvis inte lämnas till oss utan direkt till Polisen.

I polisanmälan, angav vi all information vi hade. Vi underlättade genom att ange mobilnummer till bedragaren, till chefen för Postens utlämningställe, adress, organisationsnummer på leverantörerna, IP-nummer och mycket mera. Man kan säga att vi serverade utredningsunderlaget till Polisen på ett silverfat.

Bedrägeriet växer

Idag kom det ännu flera fakturor med Posten och vi insåg att risken var stor att bedragaren fortsatte att kontinuerligt hämta ut varor så jag ringde Polisen igen. Jag ringde flera gånger allt mer frustrerad. Polisen jag pratade med bad mig ringa utlämningsstället och be dem stoppa utlämningen av paket i min sons namn. Jag protesterade och sa att det kan väl inte jag göra som privatperson. De stod på sig och jag försökte men chefen för utlämningsstället krävde att Polisen eller Postens säkerhetsavdelning kontaktade honom direkt. Till sist ringde Polisens förundersökningsledaren upp mig klockan 16.30 och sa att de inte hade resurser att ta i detta förrän på måndag.

”-Vi har inte resurser att ta i detta nu.”

Jag har förståelse för att Polisen måste göra prioriteringar men konsekvensen av denna nedprioritering är att bedragaren i lugn och ro kan fortsätta att hämta ut paket under helgen. Drar hen ner kepsen och fäller upp luvan så lär hen knappast gå att identifiera på övervakningsfilmerna heller.

Detta drabbar leverantörerna som inte får sina varor i retur. Någon betalning kommer de aldrig att få om inte bedragaren grips. För en liten fiskebutik i Piteå kan en utebliven betalning på 11 319 kronor betyda skillnad mellan vinst och förlust. Förhoppningsvis drabbar detta inte sonen ekonomiskt däremot drabbar det oss alla i bristande förtroende för Polisen. Det hade räckt med ett enda samtal till Utlämningsstället eller Postens säkerhetsavdelning så hade utlämningen av paketen stoppats.

Vad gör sådana här bedrägerier möjliga?

Vissa företag låter kunder beställa varor mot faktura. Varorna levereras utan postförskott och utan att fakturan är betald. En del av dessa fakturor är beställningar mot avbetalning. Det enda som krävs för att göra dessa beställningar är att du har namn och personnummer. Vissa gör en kreditupplysning. Andra inte. Det är i sig inget skydd utan bara om du har lagt in en varning om förlorad ID-handling (se nedan). Sedan krävs det ett mobilnummer där bedragaren kan ta emot SMS-aviseringen och en legitimation för att hämta ut varorna.

Vad kan man göra för att skydda sig?

Så fort du förlorar ett körkort, en id-handling eller ett Pass ska du göra en anmälan till kreditupplysningsföretagen UC (telefon: 0900-1012030) och till Soliditet (telefon 08-470 34 92). Tillägg 13 januari: Och till Creditsafe (telefon 031 725 50 0). Det försvårar för bedragare att göra beställningar. Om det görs en kreditupplysning så syns det att en id-handling försvunnit och då görs en dubbelkontroll. Tyvärr försvårar det även för dig själv att göra beställningar över nätet. Du ska även öppna din post varje dag och kontrollera att det inte kommit någon felaktig faktura. Bestrid fakturan direkt för att undvika prickar i betalningsregistret.

Tagged with: , ,

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Singelmamman said, on 30 december 2011 at 9:48 e m

  Suck, inte resurser. Allt serverat av dig, och polisen har inte resurser. Jag blir så frustrerad att jag inte kan kommentera. Vinnaren i det här är bedragaren. Fy sjutton så trist.

 2. Göran said, on 30 december 2011 at 9:56 e m

  Siri. Fy fan vad tråkigt rent ut sagt!

 3. Siri Wikander said, on 30 december 2011 at 9:59 e m

  Tack fina, fina ni för er omtanke!

 4. Doris said, on 30 december 2011 at 10:05 e m

  Usch! Vad besviken jag blir, över att polisen inte gör något när de får allt serverat.
  En helt annan sak, men också märklig: En person som har massor av skulder och betalningsanmärkningar köper en tv för 15 000 på avbetalning. Ingen koll görs! Sedan säljer h*n tv:n på Blocket, med kvitto, garanti etc, och får därmed en massa kontanter. Hur konstigt är inte det?

  • Siri Wikander said, on 30 december 2011 at 10:16 e m

   Ja, det där förvånar mig med. Flera av de fakturor sonen fick var just avbetalningsfakturor. Är kollen månne sämre på den typen av betalning? Och som du säger så kan man direkt sälja varan på blocket och få kontanter.

 5. […] I mitt första inlägg om bedrägeriet beskrev jag vad man kan göra för att skydda sig. Till listan på kreditupplysningsföretag som bör upplysas om bedrägerier har också Creditsafe lagts till. Share this:TwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Taggad med: Bedrägeri, ID-handling, Kreditföretag, Polis, Posten […]

 6. […] som retar mig mest är nog samtalet med Förundersökningsledaren som sa att det inte fanns tid och resurser att ringa Postens säkerhetsavd…. Klockan var 16.30 en fredag. Det beslutet innebar att tjuven skulle kunna hämta ut paket hela […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 54 andra följare

%d bloggare gillar detta: